Zure lucht en grasmat na Duikboot festival


Indiendatum: 26 sep. 2023

Op 13 september bereikte ons het nieuws via een artikel in BN DeStem (“Haagse Beemden klaar met Duikbootfestival: ‘Gras is kapot en de geur van verzuurd bier is niet te harden’”) dat de Wijkraad Haagse Beemden haar ongenoegen uitsprak over de staat waarin de grasmat na festival Duikboot is achtergelaten.

Al eerder heeft de Partij voor de Dieren Breda zich uitgesproken over de perikelen rondom festivals op gebieden waar het risico van schade aan de natuur groot is, zo ook over Duikboot. Even een opfrisser voor degenen bij wie het weggezakt is; de bomen die weggehaald werden voor de bierkraam, vóórdat de vergunning verleend was.

De verontwaardiging van omwonenden van de Asterdplas over de naar bier ruikende, verdorde, verzuurde bodem bij de Asterd na Duikboot dit jaar, delen wij als Partij voor de Dieren Breda. In een brief van de Wijkraad HB naar wethouders Kranenborg en Bruijns, lieten zij weten dat vermoedelijk door metalen rijplaten, langdurige en zelfs permanente schade aan het veld wordt berokkend.

Aan de hand van het artikel uit BN DeStem hebben wij de volgende vragen:

  1. Kan het college ons inhoudelijk meenemen in de reactie op de brief, als deze is gegeven?
  2. Hoe reflecteert het college op de oproep van omwonenden nu écht een einde te maken aan Duikboot festival op die plek? En welke conclusies en vervolgstappen hangen hieraan?
  3. Dit is niet de eerste, noch de laatste keer dat er onvrede klinkt vanuit die wijk over de staat van zaken. Welke stappen onderneemt het college om deze omwonenden serieus te nemen?
  4. Bijproduct van een festival waar risico op schade aan natuur groot is, is afval, geluidsoverlast, beschadiging aan de natuur etc. Wordt er of is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van Duikboot voor de natuur? Hoeveel plastic (zoals softcups zoals we die nog gebruiken in Breda) er op de grond blijft liggen, in het water verdwijnt en microplastics die in het water en in de magen van dieren verdwijnen?
  5. Ziet het college ruimte en mogelijkheid om Duikboot te verplaatsen naar een plek waar risico op schade aan de natuur kleiner is, zoals het Chasséveld of Breepark bijvoorbeeld?
    In het artikel van BN DeStem staat “als afscheid nemen van Duikboot festival teveel gevraagd is moeten er keiharde afspraken in de volgende evenementenvergunning worden gemaakt over verplichte rijplaten en extra maatregelen om verzuring van bier tegen te gaan (met het doel de Asterdplas weer in een week tijd geschikt te maken voor recreanten).”
  6. Is het college het eens met de PvdD Breda dat dit niet te veel gevraagd is? En zo niet, waarom niet? En is het college dan van plan deze voorgesteld of andere maatregelen in de vergunning op te nemen?
  7. Op welke wijze worden de belangen van omwonenden, natuur, dieren en recreanten meegewogen in de besluitvorming?

Indiendatum: 26 sep. 2023
Antwoorddatum: 25 okt. 2023

Naar aanleiding van de door u gestelde vragen ex art.9 RvO inzake bovenvermeld onderwerp delen wij u het volgende mede. Vraag 1. Kan het college ons inhoudelijk meenemen in de reactie op de brief, als deze is gegeven?

Antwoord 1.
Ja, de brief aan de Wijkraad is ter kennisname toegevoegd.

Vraag 2.
Hoe reflecteert het college op de oproep van omwonenden nu écht een einde te maken aan Duikboot festival op die plek? En welke conclusies en vervolgstappen hangen hieraan?

Antwoord 2.
We waarderen de betrokkenheid en de inspanningen van bewoners, de werkgroep Asterplas en de wijkraad. Een einde aan het evenement Duikboot is vooralsnog niet aan de orde. De wijkraad vraagt ons om goed om te gaan met de impact van het evenement op de locatie met voldoende aandacht voor reguliere gebruikers. In de evaluatie van het evenement kijken we hier met alle betrokkenen, inclusief de wijkraad naar. Het is te vroeg om het precieze vervolg te duiden.

De ecologische effecten zijn aanvaardbaar en niet in strijd met de Wet Natuurbescherming. De overlast van het festival blijft binnen de perken en is daarmee aanvaardbaar. In de afgelopen jaren is de verleende omgevingsvergunning ieder jaar bij de rechter aangevochten en ieder jaar is de vergunning in stand gebleven. Het evenement heeft daarmee een kritische toets doorstaan en voldoet aan de regelgeving. Overigens willen we nog wel opmerken dat we blij zijn met de diverse evenementen in de stad, die door veel inwoners van onze stad worden bezocht. Ook het duikbootfestival biedt aan duizenden bezoekers een fijne beleving.

Vraag 3.
Dit is niet de eerste, noch de laatste keer dat er onvrede klinkt vanuit die wijk over de staat van zaken. Welke stappen onderneemt het college om deze omwonenden serieus te nemen?

Antwoord 3.
We zijn de afgelopen jaren steeds in gesprek geweest met betrokkenen uit de Haagse Beemden over het gebruik en de inrichting van de Asterdplas. Er is grote betrokkenheid en de Asterdplan is er zichtbaar op vooruitgegaan, ondanks dat er soms ook tegenslagen zijn. Rondom het evenement spannen organisator en gemeente zich in voor een soepel verloop en het voorkomen van overlast.

De belangen van omwonenden zijn tevens in de belangenafweging in het kader van de vergunningverlening betrokken. De afgelopen jaren zijn diverse maatregelen getroffen om de belangen van bewoners beter te beschermen. Zo wordt bijvoorbeeld het toegelaten maximale geluidsniveau van 75 dB(A) en 85 dB(C), op

meerdere plaatsen gemonitord en 'real time' doorgegeven aan de geluidsregie op het festival zodat sneller kan worden opgetreden bij (dreigende) geluidsoverschrijdingen.

Vraag 4.
Bijproduct van een festival waar risico op schade aan natuur groot is, is afval, geluidsoverlast, beschadiging aan de natuur etc. Wordt er of is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van Duikboot voor de natuur? Hoeveel plastic (zoals softcups zoals we die nog gebruiken in Breda) er op de grond blijft liggen, in het water verdwijnt en microplastics die in het water en in de magen van dieren verdwijnen?

Antwoord 4.
Specifiek onderzoek naar de gevolgen van Duikboot voor de natuur wordt niet gedaan. Wel zijn regelgeving en afspraken zorgvuldig vastgelegd en wordt het evenement uiteraard geëvalueerd. Van belang zijn de hieronder genoemde aspecten.

Context
De gemeenteraad heeft besloten 2 dagen per jaar een luidruchtig evenement toe te staan aan de Asterdplas (Nota Evenementenbeleid 2017 en nogmaals bekrachtigd in Nota Evenementenbeleid 2020). De gemeenteraad heeft in de Nota evenementenbeleid 2020 met betrekking tot de Asterdplas onder andere een maximale geluidsnorm vastgesteld, bepaald dat organisatoren een ecologisch onderzoek moeten doen vooraf, en er een gebruiksovereenkomst wordt opgesteld waarin afspraken gemaakt worden over het gebruik van de openbare ruimte en hoe deze dient te worden opgeleverd. Er wordt een voor- en een naschouw gedaan. Daarnaast is voor de recreatieplassen een Fonds Natuurinvestering ingesteld, dat wordt beheerd door de Gemeente Breda. Organisatoren die een evenement willen organiseren aan één van de drie gemeentelijke recreatieplassen moeten voor het gebruik van deze locaties een bijdrage storten in dit fonds. Deze bijdrage, voor de Asterdplas € 7.500,- per evenementdag, wordt geïnvesteerd in het betreffende gebied.

Verloop festival/ naleven afspraken door organisator
Wat betreft geluid heeft de organisator van Duikboot de gestelde geluidsnormen gerespecteerd. De Omgevingsdienst Midden- en West - Brabant heeft tijdens het evenement meerdere geluidsmetingen uitgevoerd op verschillende locaties rondom het evenement. Hierbij zijn geen overschrijdingen van de geluidsnormen geconstateerd.

Met de organisator is zoals gebruikelijk een gebruiksovereenkomst gesloten ter bescherming van de locatie. Hierin zijn voorwaarden en randzaken vastgelegd. De staat van het terrein is vooraf en achteraf beoordeeld middels een schouw. Hierbij zijn naast de schade aan het gazon geen andere gebreken geconstateerd. Gezien de schade aan het gazon heeft de gemeente herstelwerkzaamheden uitgevoerd, voor rekening van de organisator, zoals vastgelegd.

Wetgeving single use plastics
Aanvullend op bovenstaande is het belangrijk te vermelden dat per 1 januari 2024 de nieuwe Europese wetgeving rondom single use plastics ingaat. Dit houdt in dat per 1 januari aanstaande wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten geheel verboden zijn, ook op festivallocaties.

Vraag 5.
Ziet het college ruimte en mogelijkheid om Duikboot te verplaatsen naar een plek waar risico op schade aan de natuur kleiner is, zoals het Chasséveld of Breepark bijvoorbeeld?

Antwoord 5.
Hiertoe zien wij op dit moment geen aanleiding, zie ook het antwoord op vraag 4.

Vraag 6.
Is het college het eens met de PvdD Breda dat dit niet te veel gevraagd is? En zo niet, waarom niet? En is het college dan van plan deze voorgesteld of andere maatregelen in de vergunning op te nemen?

Antwoord 6.
In de diverse vergunningen en andere vereisten die voor het evenement benodigd zijn, worden voldoende voorwaarden gesteld om te komen tot een aanvaardbaar evenement.

Vraag 7.
Op welke wijze worden de belangen van omwonenden, natuur, dieren en recreanten meegewogen in de besluitvorming?

Antwoord 7.
Zie hiervoor het antwoord op vraag 2, 3 ,4 en 6