Slinger- en confet­tizooi na jubi­le­um­feest Tranen van Cooth


Indiendatum: 3 sep. 2024

Op zaterdag 31 augustus 2024 vond de jubileum editie van Tranen van Cooth plaatst. Breda feeststad deed duidelijk haar naam eer aan, want ons bereikte foto’s van de plastic slinger- en confettizooi. Het resultaat: een plastic confetti- en slingerzee, niet alleen op het feestterrein maar ook in de openbare ruimte.

Omdat dit in de APV verboden is, zijn wij erg verbaasd dat dit heeft plaats kunnen vinden en hebben wij de volgende (aanvullende) vragen:

  1. Bent u ook zo geschrokken van de plastic zooi als wij?

  2. Aangezien het verboden is in de APV (artikel 4:20), heeft u gehandhaafd?

  3. Zijn of gaan er boetes uitgedeeld worden?

  4. Zijn er of gaat u vergunningen alsnog intrekken nu – naar wij aannemen - niet aan de voorwaarden is voldaan?

  5. Hoe gaat u voorkomen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt?

  6. Wat is een gebruikelijke maatregel en wat vindt het college een gepaste maatregel bij het op deze wijze en op deze schaal overtreden van de APV.

Indiendatum: 3 sep. 2024
Antwoorddatum: 25 sep. 2024

Naar aanleiding van de door u gestelde vragen ex art.9 RvO inzake bovenvermeld onderwerp delen wij u het volgende mede.

Vraag 1.
Bent u ook zo geschrokken van de plastic zooi als wij?

Antwoord 1.
Het college heeft kennis genomen van de afval die bij het evenement Tranen van Cooth is ontstaan. Wij betreuren dat de organisator zich niet aan de vergunningsvoorwaarden heeft gehouden m.b.t. confetti en serpentines.

Vraag 2.
Aangezien het verboden is in de APV (artikel 4:20), heeft u gehandhaafd?

Antwoord 2.
In de APV 4:20 is het verboden om ander materiaal dan afbreekbaar papier te gebruiken voor dit soort artikelen. Helaas was niet alles van dit soort materiaal gemaakt. In de vergunningsvoorwaarden is meegenomen waaraan bepaalde artikelen moesten voldoen. De vergunningsvoorwaarden worden op meerdere momenten gecontroleerd (niet continu). De toezichthouders hebben dit zelf niet geconstateerd maar achteraf wel e.e.a. waargenomen. Op basis van alle bevindingen is de organisator aangeschreven. Deze aanschrijving kan conform art 2.11 Lid 4 sub d gevolgen hebben voor een toekomstige aanvraag.

Vraag 3.
Zijn of gaan er boetes uitgedeeld worden?

Antwoord 3.
Indien er niet word voldaan aan opgelegde vergunningsvoorwaarden treden we hier in kader van High Trust High Penalty tegen op. Zoals bij het antwoord van vraag twee vermeld, is de organisator aangeschreven en kan dit gevolgen hebben voor de toekomstige vergunningsaanvraag.

Vraag 4.
Zijn er of gaat u vergunningen alsnog intrekken nu - naar wij aannemen - niet aan de voorwaarden is voldaan?

Antwoord 4.
Achteraf de vergunning intrekken is niet mogelijk en heeft ook geen toegevoegde waarde. Wel zal dit meegenomen worden in de evaluatie en kunnen we, bij herhaaldelijke overtreding, conform art 2.11 lid 4 sub d, de vergunning weigeren.

Vraag 5.
Hoe gaat u voorkomen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt?

Antwoord 5.
We gaan hierover in gesprek de organisatie en kunnen desgewenst maatregelen opleggen of zelfs een vergunning weigeren.

Vraag 6.
Wat is een gebruikelijke maatregel en wat vindt het college een gepaste maatregel bij het op deze wijze en op deze schaal overtreden van de APV.

Antwoord 6.
Het opleggen van een maatregelen is van meerdere factoren afhankelijk. Om u een beeld te geven van het type maatregelen kunt u denken aan een Bestuurlijke waarschuwing, Bestuurlijke boete (€1.250,-) tevens kan het gevolgen hebben voor een nieuw, door de aanvrager ingediende vergunningsaanvraag.