Duurzame Mobi­liteit Sharing is Caring


Indiendatum: 16 jul. 2024

Vraag 1.

Is het college het met de Partij voor de Dieren en D66 Breda eens dat inwoners een goed geïnformeerde keuze moeten kunnen maken tussen de goedkoopste, duurzaamste en snelste manier van reizen, in lijn met de doelstellingen van de mobiliteitsvisie om duurzame mobiliteit te bevorderen?

Vraag 2.

Is het college het met de Partij voor de Dieren en D66 Breda eens dat het belangrijk is dat deelvervoer meer wordt gestimuleerd in Breda, zoals ook aangegeven in de mobiliteitsvisie?

Vraag 3.

Is het college bekend met deze, dan wel soortgelijke, app?

a. En zo ja, waar en hoeveel wordt gebruikgemaakt van deze/zo een app?

b. Heeft het college inzichtelijk hoeveel kilometers en CO2 hiermee bespaard worden?

c. Zo nee, hoe kijkt het college naar het onderzoeken van de mogelijkheden om deze/zo een app voor het stimuleren van deelvervoer te implementeren?

Vraag 4.

Hoe zou het college het gebruik van deze, dan wel soortgelijke, app onder de inwoners van Breda willen stimuleren?

Vraag 5.

Hoe past het gebruik van een applicatie die inwoners een goed geïnformeerde keuze laat maken tussen de goedkoopste, duurzaamste en snelste manier van reizen binnen de mobiliteitsvisie en de visie van het college?

Vraag 6.

Welke specifieke maatregelen heeft de gemeente Breda al genomen om het gebruik van fietsen en andere vormen van langzaam verkeer te bevorderen, zoals genoemd in de mobiliteitsvisie, en hoe kan een app zoals NABOGO hierin integreren?

Vraag 7.

Is het college het met Partij voor de Dieren en D66 Breda eens dat een app die inwoners de mogelijkheid geeft om de kosten, tijd en CO2-uitstoot van hun reis te vergelijken kan bijdragen aan het kiezen voor duurzame en uitnodigende alternatieven voor de auto?

Antwoord 1.

Ja. Het is echter de keuze en verantwoordelijkheid van de inwoner zelf of en zo ja welke behoefte hij of zij heeft aan informatie

Antwoord 2.

Breda stimuleert het aanbod en gebruik van deelmobiliteit reeds op verschillende manieren, zoals bij de deelscooters en deelauto’s. Ook werken we samen met provincie, OV-vervoerder en deelmobiliteitsaanbieders in het gebruik van bestaande en nieuwe digitale mogelijkheden. Het blijft een keuze van de inwoner zelf om hier wel of geen gebruik van te maken.

Antwoord 3.

Ja, het college is in zijn algemeenheid bekend met verschillende app’s die het medegebruik van personenauto’s bevorderen. Vanuit alle overheidslagen (gemeente, provincie en het rijk) wordt van (deel)mobiliteitsaanbieders verwacht dat zij hun mobiliteitsaanbod/mobiliteitsdata geschikt maken om in elke M.A.A.S. applicatie beschikbaar te stellen. Zodat voor de mobiliteitsconsument een veelheid aan M.A.A.S.-apps en -dienstverleningen beschikbaar komt. Als gemeente eisen we waar mogelijk dat de data gebruikt kan worden door (alle) M.A.A.S. app’s via de zogenaamde TOMP-API

We zorgen hiermee dat veel verschillende app’s in Breda beschikbaar zijn zoals ANWB’s Automaatje, BlablaCar, etc.

a. Het college heeft geen inzicht in welke en hoe vaak app’s worden gebruik in en door Bredanaars.

b. Nee, het college heeft geen zicht hierop.

c. Het college houdt nieuwe ontwikkelingen continue in de gaten en probeert mogelijkheden te creëren en grijpen.

Met de app Nabago wordt op dit moment een pilot gedaan in regio Bergen op Zoom en Roosendaal door gemeenten, provincie en Arriva. De eerste conclusie is dat de impact (gebruik) maar zeer beperkt is.

Afhankelijk van de resultaten van deze pilot zal de gemeente Breda kijken naar de mogelijkheden voor dezeapp in Breda.

Antwoord 4.

Dit is afhankelijk van de situatie, maar wij gebruiken hiervoor meestal de gebruikelijke gemeentelijke

communicatiekanalen of social media.

Antwoord 5.

Het is aan de inwoners zelf of zij behoefte hebben aan een app en zo ja, welke. Een app kan wel zorgen voor een beter geïnformeerde keuze.

Antwoord 6.

Het college neemt te veel verschillende maatregelen om hier in een volledige opsomming te benoemen om fietsen en andere vormen van langzaam verkeer te bevorderen. Een deel van de

maatregelen die wij nemen staan in documenten als het Actieplan Fiets of de gemeentelijke Begroting.

Antwoord 7.

Ja. Dit wordt ook al aangeboden in veelgebruikte apps zoals Google Maps.

Interessant voor jou

Nurdels - Microplastics

Lees verder

Slinger- en confettizooi na jubileumfeest Tranen van Cooth

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer