Nurdels - Micro­plastics


Indiendatum: 6 jun. 2024

Vraag 1. Wanneer en op welke wijze gaat het college (vanuit haar eigen verantwoordelijkheid en eigen gezag) handhaven bij betrokken bedrijven (al dan niet via de OMWB)?

Vraag 2. Kunt u toezeggen dat u de raad op de hoogte zal houden van de vorderingen in de handhaving?

Vraag 3. Is het college bereid samen te werken met andere bevoegde gezagen zoals de provincie en het waterschap?

Vraag 4. Is het college bekend met de "Ducor"-zaak? Is het college bereid om hier een voorbeeld aan te nemen?

Vraag 5. Ziet het college de noodzaak actie hierop te ondernemen?

Vraag 6. Is het college bereid dwangsommen aan deze milieuvervuilers op te leggen?

Vraag 7. Gaat het college de milieuvervuilers verantwoordelijk stellen voor de geleden natuurschade en het biodiversiteitsverlies?

Vraag 8. Om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen en de gezondheid van de menselijke en dierlijke inwoners van Breda te beschermen, is het dringend gewenst dat wateren nurdle-/microplasticvrij zijn. Mens en dier willen geen plastic in hun water en in hun lichaam.

Vraag 9. Wanneer is het college bereid dit te realiseren en zorg te dragen dat de Mark en Bredase wateren schoon zijn?

Vraag 10. Kunt u ons meenemen in welk beleid momenteel gevoerd wordt ten aanzien van schoon en veilig water met betrekking tot natuur en biodiversiteit??

Antwoord 1. Gemeente en waterschap hebben het afgelopen jaar gebruikt om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van de aangetroffen nurdles. Het waterschap heeft contact gelegd met Vlaamse collega-overheden. Op die manier is er een samenwerking tot stand gekomen om tot een gezamenlijke aanpak te komen met als uiteindelijke doel de verspreiding van nurdles te voorkomen. De volgende stap is om samen met de omgevingsdienst te bepalen op welke manier bij bedrijven aandacht gevraagd kan worden voor deze problematiek en om vervolgens eventueel tot handhaving over te gaan.

Antwoord 2. Wij houden u, in samenwerking met de diverse partners, op de hoogte van de stand van zaken van de aanpak en de resultaten daarvan.

Antwoord 3. Nurdles kunnen door verwaaiing, via gemengde riolering of via hemelwaterriolering in het oppervlaktewater terechtkomen. De bedrijfsprocessen waar dit ontstaat, zijn vergund door verschillende bevoegde gezagen. Om deze problematiek aan te pakken is samenwerking nodig. Zie ook ons antwoord onder vraag 1.

Antwoord 4. De aanpak in de Ducor-zaak zal als voorbeeld gebruikt worden. In de Ducor-zaak is het probleem met het bedrijf besproken. Ondanks dat er geen sturende wetgeving is, heeft dat uiteindelijk geleid tot aanpak van het probleem.

Antwoord 5. Ja, zie onze beantwoording onder vraag 1. Breda zet zich breed in ter voorkoming van de 'plastic soup'. Zo loopt er bijvoorbeeld al een intensief programma tegen (plastic) zwerfvuil en is er in de Mark een plastic vanger geïnstalleerd. De inventariserende fase rond de nurdles zorgt er nu voor dat er weer nieuwe extra acties opgestart kunnen worden. In de inventarisatiefase is ook een eerste juridische toets uitgevoerd. In lijn met bijvoorbeeld de Ducor-aanpak blijkt dat er op dit moment geen specifieke wetgeving is die het verbiedt om plastic af te voeren in het oppervlaktewater. Daarbij is het ook van belang of dit bewust of onbewust plaatsvindt. Uiteraard geldt er wel een zorgplicht om de waterkwaliteit te beschermen. Dit betekent dat, net zoals bij de door u genoemde zaak Ducor, in eerste instantie een aanpak van bewustwording wordt gehanteerd.

Antwoord 6. Op dit moment wordt ingezet op bewustwording in plaats van dwangsommen. In andere gevallen, zoals bij Ducor, heeft dit geresulteerd in een aanpak van het probleem.

Antwoord 7. Dit is op dit moment niet aan de orde.

Antwoord 8. Wij onderschrijven dat plastic niet thuishoort in het water en lichaam. Daarom worden op dit moment ook al acties ondernomen, zoals de zwerfvuilaanpak en de plastic vanger. Zoals eerder beschreven valt de aanpak van plastic soup onder de zorgplicht voor schoon en gezond water. Er zijn helaas geen specifieke regels waarop nu gehandhaafd kan worden.

Antwoord 9. Breda investeert al jaren in onder andere het verbeteren van het rioolstelsel, betere zwerfvuilpreventie, versterking van de ecologie, het verminderen van blauwalg en gifvrij onkruidbeheer. Hiermee leveren we een grote inspanning. Met de aanpak van de nurdles voegen we daar een extra inspanning aan toe.

Antwoord 10. Om als gemeente de Kaderrichtlijn Water voor schoon en veilig water ten aanzien van natuur en biodiversiteit te behalen, wordt in het kader van het Stedelijk Waterplan, Waterkompas en Groenkompas op drie sporen gewerkt:

  1. Ecologische maatregelen: Al jaren wordt door de gemeente samen met onder andere het waterschap geïnvesteerd in natte ecologie rond beken, sloten en vijvers. Hermeanderingsprojecten, natuurvriendelijke oevers en maaibeheer. Op dit moment wordt er gewerkt aan nieuwe maatregelen langs de Singels, Bovenmark, Aa of Weerijs en Benedenmark.
  2. Fysisch-chemische maatregelen: Al jaren wordt gewerkt aan het verbeteren van het functioneren van het rioolsysteem. Er wordt regenwater afgekoppeld, er zijn bergbezinkbassins aangelegd en foutaansluitingen worden aangepakt. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld niet meer met gif gewerkt en wordt er extra gebaggerd voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Op dit moment wordt de gemeentelijke restopgave bestudeerd. De aanpak van de nurdles valt hier ook onder.
  3. Recreatieve activiteiten: Deze worden afgestemd op ecologische en fysisch-chemische waterkwaliteit. Ook voeren we bijvoorbeeld stresstesten en risicodialogen uit die direct of indirect bijdragen aan een betere waterkwaliteit.

Met genoemde maatregelen en onderzoeken blijven we steeds stappen zetten om de waterkwaliteit verder te verbeteren.

 

Interessant voor jou

Raadsvragen Dieren in de Energietransitie

Lees verder

Duurzame Mobiliteit Sharing is Caring

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer