Raadsvragen Lunch Kids Klimaat Experience 2025 plantaardig?
Indiendatum: 3 apr. 2024
De Gemeente Breda organiseert de Kids Klimaat Experience1: een tof, belangrijk en goed initiatief voor kinderen om te leren over klimaatverandering en wat zij hiertegen kunnen doen in hun generatie.
Zo blikken kinderen terug wat zij voor het klimaat kunnen doen, zoals water besparen door kort te douchen en afval scheiden2. Tijdens de lunch echter die geserveerd werd tijdens dit evenement in 2023, waren er geen plantaardige opties aanwezig. Een gekke tegenstrijdigheid, om kinderen te vertellen minder te douchen, terwijl een dag minder vlees en zuivel eten in de week veel meer water bespaart dan korter douchen. Hierover hebben wij de volgende vragen.
- Is het college het met de Partij voor de Dieren Breda eens dat het belangrijk is kinderen op de hoogte te stellen van de effecten van vlees- en zuivelconsumptie op het milieu en klimaat? En dat de Kids Klimaat Experience de uitgelezen plek is om dit te doen?
- En in het verlengde daarvan, is het college het met ons eens dat het een goede boodschap zou zijn aan de kinderen als zij een (grotendeels) plantaardige lunch krijgen tijdens zo een evenement, tijdens Kids Klimaat Experience?
- Is het college het met ons eens dat de Gemeente Breda als organisator van dit fantastische evenement een goede boodschap geeft aan de kinderen als zij niet alleen een boodschap uitdraagt (zoals minder lang douchen), maar dit zelf ook zelf uitdraagt en -voert door het goede voorbeeld te geven?
- Gaat de Gemeente Breda dit jaar in de tweede week van mei tijdens de Kids Klimaat Experience het belang van de eiwittransitie (of beter nog, eiwitherstel) uitdragen door een lekkere plantaardige lunch te verzorgen? Zo nee, waarom niet?
1 https://www.educatiewijzerbreda.nl/aanbod/item/?aanbieder=bd&code=16559
2 https://www.youtube.com/watch?v=QzUxYPE2d8Q
Indiendatum:
3 apr. 2024
Antwoorddatum: 7 mei 2024
Naar aanleiding van de door u gestelde vragen ex art.9 RvO inzake bovenvermeld onderwerp delen wij u het volgende mede.
Vraag 1.
Is het college het met de Partij voor de Dieren Breda eens dat het belangrijk is kinderen op de hoogte te stellen van de effecten van vlees- en zuivelconsumptie op het milieu en klimaat? En dat de Kids Klimaat Experience de uitgelezen plek is om dit te doen?
Antwoord 1.
Tijdens de Kids Klimaat Experience (KKE) is op meerdere momenten gesproken over de impact van vlees- en zuivelconsumptie op milieu en klimaat. Het evenement is juist bedoeld om watergebruik, duurzaamheid en klimaatadaptatie onder de aandacht te brengen bij kinderen.
Vraag 2.
En in het verlengde daarvan, is het college het met ons eens dat het een goede boodschap zou zijn aan de kinderen als zij een (grotendeels) plantaardige lunch krijgen tijdens zo een evenement, tijdens Kids Klimaat Experience?
Antwoord 2.
Tijdens de KKE is op meerdere momenten gesproken over de impact van vlees- en zuivelconsumptie op milieu en klimaat. Aan de kinderen is geen lunch aangeboden, maar wel groente en fruit.
Aan de vrijwilligers is wel een lunch aangeboden. Deze lunch was voor de helft vegetarisch. Bij het evenement waren er dagelijks ruim 50 vrijwilligers, sommigen van hen stelden plantaardig juist op prijs, andere hadden een andere voorkeur, aan beiden is op deze wijze gehoor gegeven.
Vraag 3.
Is het college het met ons eens dat de Gemeente Breda als organisator van dit fantastische evenement een goede boodschap geeft aan de kinderen als zij niet alleen een boodschap uitdraagt (zoals minder lang douchen), maar dit zelf ook zelf uitdraagt en -voert door het goede voorbeeld te geven?
Antwoord 3.
Wij vinden het belangrijk om als gemeente een duurzame boodschap uit te dragen en zullen daar bij de organisatie van een volgende KKE vanzelfsprekend weer invulling aan geven.
Vraag 4.
Gaat de Gemeente Breda dit jaar in de tweede week van mei tijdens de Kids Klimaat Experience het belang van de eiwittransitie (of beter nog, eiwitherstel) uitdragen door een lekkere plantaardige lunch te verzorgen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 4.
In 2024 vindt er geen KKE plaats. In 2025 wel. De ambtelijke voorbereiding is hiervoor kort geleden gestart. Het uitgangspunt voor de KKE is gericht op de waterketen, waaronder watergebruik, droge voeten en klimaatadaptatie. In de uitwerking van het programma zal het thema van eiwittransitie en vooral het effect hiervan op de waterketen op speelse wijze worden meegenomen. Daarnaast zal de lunch voor de vrijwilligers voor een groot deel plantaardig worden verzorgd.
Interessant voor jou
Raadsvragen (vervolg): Rattenvragen
Lees verderEcologische verbindingszones (Vervolg)
Lees verder