Melden moet voor iedereen mogelijk zijn
Toegankelijk melden van afvaldumpingen
Indiendatum: 16 mei 2025
Geacht College,
Onlangs heeft een inwoner contact opgenomen met het gemeentelijk telefoonnummer 14 076 om een melding te doen van afvaldumping in het buitengebied. Tot diens verbazing kreeg deze inwoner te horen dat het niet langer mogelijk is om dergelijke meldingen telefonisch door te geven. In plaats daarvan wordt een verwijzing gedaan naar de BuitenBeter-app of de gemeentelijke website. Voorheen en tot voor kort was telefonische melding maken hiervan wel mogelijk.
De Partij voor de Dieren Breda, Bredase SP en Breda Beslist vinden het een slechte ontwikkeling dat een belangrijke mogelijkheid om melding te doen van afvaldumpingen, waaronder mogelijk gevaarlijke of milieubelastende situaties, niet langer toegankelijk is voor mensen die geen gebruik kunnen of willen maken van digitale middelen. Bovendien staat deze wijziging op gespannen voet met het recent vastgestelde beleidsplan Inclusief Samenleven – Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (2025–2029), waarin het college nadrukkelijk stelt te willen inzetten op het wegnemen van digitale drempels en het bevorderen van een toegankelijke samenleving voor iedereen.
Breda Beslist heeft al eerder twee sets vragen gesteld over het nieuwsbericht dat Breda in het algemeen niet meer telefonisch bereikbaar zou zijn. Na bericht van de inwoner kunnen wij alleen maar concluderen dat dit een aanhoudend probleem met verwarring blijft. Daarom hebben de Partij voor de Dieren Breda, Bredase SP en Breda Beslist de volgende vragen aan het college over telefonisch melden van afvaldumpingen:
Beleidskeuze en communicatie
Waarom (en sinds wanneer) is het niet langer mogelijk om telefonisch een melding te doen van afvaldumpingen via 14 076, terwijl dat voor kort wel kon?
In raadsvragen van Breda Beslist over het nieuwsbericht dat melden van overlast niet meer telefonisch kan werd gezegd: “Het telefoonnummer 14 076 blijft gewoon bestaan en is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur en op woensdag- en donderdagavond tot 20:00 uur” Ziet het college het melden van afvaldumpingen als overlast?
Hoe beoordeelt het college de communicatie over deze wijziging? Als zij dit niet vooraf duidelijk en breed genoeg gecommuniceerd heeft aan de inwoners via niet-digitale kanalen zoals brieven, kunt zij uitleggen waarom niet?
Vindt het college het ook wenselijk dat inwoners hun klachten of signalen over het verdwijnen van de telefonische meldoptie telefonisch kunnen melden? Graag het aantal klachten of signalen dat hierover is binnengekomen met ons delen. Zo nee, waarom niet?
Via https://www.milieuklachtencentrale.nl/ kun je meldingen doen over dumpingen in het buitengebied, maar hier vinden wij vanuit de gemeente geen referenties naar. Waarom wordt dit niet gecommuniceerd naar de inwoner? En is het college bereid dat wel te gaan doen?
DGI: Toegankelijkheid, digitale uitsluiting
Erkent het college dat het uitsluitend digitaal kunnen melden van afvaldumpingen een digitale drempel opwerpt voor sommige inwoners en dat voor bepaalde doelgroepen (zoals ouderen, laaggeletterden of mensen zonder smartphone) digitale middelen zoals een app of website minder toegankelijk zijn?
Hoe verhoudt deze werkwijze zich tot de uitspraak van wethouder De Nobel: “We zien dat tegenstellingen scherper worden en sociale cohesie onder druk staat. Met dit plan bouwen we aan wederzijds begrip en een samenleving waarin verschillen ons verbinden in plaats van scheiden.” Ziet het college hier spanning tussen ambitie en uitvoering?
Vindt het college het ook belangrijk te waarborgen dat alle inwoners, ongeacht hun digitale vaardigheden, melding kunnen blijven doen van afvaldumpingen, i.e. via niet-digitale routes? Zo ja, hoe waarborgt zij dat in dit geval?
Vindt het college het ook wenselijk dat inwoners in acute situaties (i.e. bij gevaarlijke afvaldumpingen zoals vaten met chemisch afval) snel melding doen bij de gemeente (ipv politie) als zij geen toegang hebben tot digitale middelen?
Worden beleidswijzigingen, zoals het vervallen van telefonische meldmogelijkheden, standaard getoetst op digitale toegankelijkheid en inclusiviteit? Zo ja, wat was de uitkomst van die toetsing bij deze wijziging?
Is het college bereid met haar nieuwe inclusieve aanpak om de doeleinden waarvoor je 14076 kan bellen weer te verruimen?
Effectiviteit van de nieuwe werkwijze
Wij zouden niet verbaasd zijn als er sinds de invoering van deze wijziging aantoonbaar minder meldingen binnen zijn gekomen. Wat is uw visie op die ontwikkeling? Graag meldcijfers van afvaldumpingen van vóór en ná de wijziging met ons delen.
Deelt het college onze zorg dat het uitsluiten van telefonisch melden kan leiden tot minder meldingen en daarmee minder zicht op afvaldumpingen, inclusief gevaarlijke of milieuschadelijke situaties? Met alle mogelijke schade voor mens, dier en milieu vandien. Zo ja, wat gaat zij hieraan doen?
Met vriendelijke groet,
Partij voor de Dieren Breda, Bredase SP en Breda Beslist
Interessant voor jou

Kapotgeschoten maar nog niet dood
Lees verder