Hitte­stress


Vragen hitte­stress bij dieren

Indiendatum: 12 jun. 2023

Afgelopen weekend heeft u vast weer kunnen genieten van het tropische weer hier in ons mooie Breda. Het was gemiddeld 10 graden warmer dan het klimaat gemiddelde voor deze tijd van het jaar, iets waar we ons allemaal zorgen over moeten maken. Maar zeker met het oog op de meest kwetsbare, stemloze individuen in onze samenleving de niet- menselijke dieren, want waar wij verkoeling kunnen opzoeken in onze parken, zwemlocaties of simpelweg de airco aan kunnen zetten zitten dieren binnen opgesloten, of kunnen zijn geen kant op in onze zwaar versteende binnenstad. Met de steeds intensievere hittegolven en de gevolgen van klimaatverandering, zijn wij van mening dat het essentieel is om adequate maatregelen te treffen om de negatieve effecten van hittestress op de gezondheid en het welzijn van onze niet-menselijke stadsgenoten te verminderen en waar nodig de stad zo in te richten dat ook zij een comfortabel leven kunnen leiden tijdens onze steeds warmer wordende zomers.

De volgende vragen gaan over het beleid van Breda en de politieke keus die nu worden gemaakt

  1. Is het college zich bewust van de problemen en risico's die hitte stress met zich meebrengt voor niet-menselijke dieren in Breda? Zo ja, welke acties zijn tot op heden ondernomen om deze problemen aan te pakken? Is er een specifieke aanpak voor dieren die in onze huizen wonen en dieren in het wild?

  2. Heeft de gemeente Breda een specifiek beleid of actieplan om dieren te beschermen tegen hittestress? Zo ja, kunt u deze met ons delen? Zo nee, overweegt u om dergelijk beleid te ontwikkelen?

  3. Wordt er bij de inrichting en het beheer van openbare ruimtes, zoals parken en pleinen, rekening gehouden met de behoeften van dieren tijdens hittegolven? Zijn er bijvoorbeeld schaduwrijke gebieden, drinkwater faciliteiten en beschutting beschikbaar voor dieren?

  4. Welke maatregelen neemt de gemeente om ervoor te zorgen dat dieren die buiten worden gehouden, zoals landbouwdieren en paarden, voldoende bescherming krijgen tegen de gevolgen van hittestress?

  5. Wat kunnen inwoners doen op het moment dat zij hittestress constateren bij dieren?

  6. Wordt er samengewerkt met dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en andere belanghebbenden om hittestress bij dieren te voorkomen en te verminderen? Zo ja, kunt u voorbeelden geven van dergelijke samenwerkingsverbanden?

  7. Worden er campagnes of voorlichting initiatieven georganiseerd om hittestress bij huisdieren te voorkomen? Denk hierbij aan preventie etc.

  8. Zijn er protocollen of richtlijnen opgesteld voor hulpverleners en handhavers om adequaat te reageren op situaties waarin dieren worden blootgesteld aan extreme hitte en mogelijk gevaar lopen?

  9. Wordt er bij de ontwikkeling en renovatie van dierenverblijven, zoals dierenasielen en kinderboerderijen, rekening gehouden met hittebestendige ontwerpen en de beschikbaarheid van verkoeling voor de dieren?

  10. Zijn er financiële middelen gereserveerd in de begroting van de gemeente Breda om maatregelen te treffen ter voorkoming en bestrijding van hittestress bij dieren? Zo nee, hoe bent u van plan dit in de toekomst te regelen?

Indiendatum: 12 jun. 2023
Antwoorddatum: 28 jun. 2023

Naar aanleiding van de door u gestelde vragen ex art.9 RvO inzake bovenvermeld onderwerp delen wij u het volgende mede.

Vraag 1.
Is het college zich bewust van de problemen en risico's die hitte stress met zich meebrengt voor niet-menselijke dieren in Breda? Zo ja, welke acties zijn tot op heden ondernomen om deze problemen aan te pakken? Is er een specifieke aanpak voor dieren die in onze huizen wonen en dieren in het wild?

Antwoord 1.
Wij zijn ons er van bewust dat hitte ook impact heeft op dieren in Breda. Een aanpak ter vermindering van deze impact ligt vooral bij andere partijen. De gemeente heeft hiervoor geen specifieke eigen aanpak.

Vraag 2.
Heeft de gemeente Breda een specifiek beleid of actieplan om dieren te beschermen tegen hittestress? Zo ja, kunt u deze met ons delen? Zo nee, overweegt u om dergelijk beleid te ontwikkelen?

Antwoord 2.
Om gehouden dieren te beschermen is er landelijke wetgeving (zie antwoord 4). Wij zien geen aanleiding om daar specifiek voor hittestress lokaal beleid of een actieplan aan toe te voegen.

Vraag 3.
Wordt er bij de inrichting en het beheer van openbare ruimtes, zoals parken en pleinen, rekening gehouden met de behoeften van dieren tijdens hittegolven? Zijn er bijvoorbeeld schaduwrijke gebieden, drinkwater faciliteiten en beschutting beschikbaar voor dieren?

Antwoord 3.
De in het wild levende dieren hebben ook baat bij de mens-gerichte maatregelen in de openbare ruimte, zoals meer groen en schaduwplekken. Met het vergroenen van de stad wordt het aandeel in bosschages en bomen in de openbare ruimte aanzienlijk vergroot. In de stad is voldoende oppervlaktewater beschikbaar, waar ook wilde dieren gebruik van maken.

Wateren zoals poelen, beken en vijvers worden zoveel mogelijk voorzien en aangelegd met natuurvriendelijke oevers waardoor deze wateren bereikbaar zijn voor in het wild levende dieren. In samenwerking met het Waterschap Brabantse Delta worden maatregelen getroffen in tijden van droogte om zo min mogelijk grondwater te onttrekken door o.a. het instellen van een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater voor het watergeven van pas aangeplante bomen.

Vraag 4.
Welke maatregelen neemt de gemeente om ervoor te zorgen dat dieren die buiten worden gehouden, zoals landbouwdieren en paarden, voldoende bescherming krijgen tegen de gevolgen van hittestress?

Antwoord 4.
Een dier opzettelijk in de hitte laten staan kan gezien worden als mishandeling. De handhaving bij gezelschapsdieren, zoals honden of katten, of over paarden die door particulieren worden gehouden ligt bij de dierenpolitie. Zie ook de website: Uitleg over de dierenpolitie (politie.nl). Bij professioneel gehouden dieren (veehouders) ligt de toezicht en handhaving bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Veehouders kunnen zich abonneren op een wekelijkse hittestress vooruitzicht. De stadsboerderijn Wolfslaar doet dit ook en zet op warmere dagen de dieren overdag in de stal en ’s nachts in de wei, net als de andere kinderboerderijen in de stad. Daarnaast wordt er gewerkt aan beleid om schuilplaatsen, waar nodig, planologisch mogelijk te maken.

Vraag 5.
Wat kunnen inwoners doen op het moment dat zij hittestress constateren bij dieren?

Antwoord 5.
Adviezen op dit gebied worden gegeven door het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, zie ook de website licg.nl - Dier en warmte

Vraag 6.
Wordt er samengewerkt met dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en andere belanghebbenden om hittestress bij dieren te voorkomen en te verminderen? Zo ja, kunt u voorbeelden geven van dergelijke samenwerkingsverbanden?

Antwoord 6.
De gemeente heeft geen actieve samenwerkingsverbanden specifiek voor dit onderwerp. Er zijn alleen algemene samenwerkingsafspraken op het gebied van dierenwelzijn met het dierenasiel.

Vraag 7.
Worden er campagnes of voorlichting initiatieven georganiseerd om hittestress bij huisdieren te voorkomen? Denk hierbij aan preventie etc.

Antwoord 7.
Dergelijke voorlichting gebeurt vanuit het eerdergenoemde landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren.

Vraag 8.
Zijn er protocollen of richtlijnen opgesteld voor hulpverleners en handhavers om adequaat te reageren op situaties waarin dieren worden blootgesteld aan extreme hitte en mogelijk gevaar lopen?

Antwoord 8.
Adviezen zijn opgesteld door de NVWA, zoals weergegeven op de website Ik zie een dier dat last heeft van hitte | Voorkomen van hittestress bij dieren (NVWA)

Vraag 9.
Wordt er bij de ontwikkeling en renovatie van dierenverblijven, zoals dierenasielen en kinderboerderijen, rekening gehouden met hittebestendige ontwerpen en de beschikbaarheid van verkoeling voor de dieren?

Antwoord 9.
De gemeente kan op dit gebied geen extra algemene zaken afdwingen dan wat in de bouwregelgeving is vastgelegd.

Interessant voor jou

Informeren van burgers over slavernijverleden via de Nassaudag

Lees verder

Doneerring

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer