Beker­ge­bruik Carnaval


Indiendatum: 21 feb. 2024

Carnaval is weer achter de rug dus het is tijd om uit te brakken maar ook te reflecteren op dit mooie feest. Wederom niet te negeren tijdens en na carnaval waren de plastic bekers die achterbleven op de straten en pleinen, maar ook in de parken, bermen en singels¹. Hoewel we een grote verbetering zien ten opzichte van eerdere evenementen, maken we ons nog steeds ernstig zorgen om de hoeveelheid plastic afval dat achterblijft in de stad, ook tot ongenoegen van milieuorganisaties.

De horeca werkte deze carnaval met recyclebare softcups, waarbij de gebruiker voor de eerste beker een toeslag betaalt en daarna niet meer, mits de vorige beker wordt ingeleverd. Daarmee wil de horeca voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving om minimaal 75% (oplopend tot 90% in 2027) van de bekers te recyclen .

Dat brengt de fracties van de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, Breda Beslist, CDA en D66 tot de volgende vragen:

  1. Hoe kijkt de gemeente naar de met plastic vervuilde straten tijdens carnaval? Is het college het met de fracties eens dat zoveel bekers op straat niet acceptabel is gezien de effecten voor milieu, groen en dierenwelzijn 456 ?
  2. Kan het college de cijfers over de inzamelingsgraad tijdens carnaval naar de raad sturen? Idem voor de hoeveelheid van de straat geraapt plastic dit laatste graag ook met de cijfers van 2023?
  3. We hebben geconstateerd dat niet overal de toeslag werd gevraagd voor een beker en het voor de bezoeker niet altijd mogelijk was de laatste beker in te ruilen voor een muntje. Herkent het college dit? Hoe kijkt het college hierna en hoe kan dit verbeterd worden?
  4. Hoe en door wie wordt gemeten of de wettelijke inzamelingsgraad behaald is tijdens carnaval en bij toekomstige evenementen? Wie handhaaft als het niet wordt gehaald?
  5. Wat zijn de kosten om het plastic afval op te ruimen en wie betaalt dat?

Voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Europese regelgeving op 1 januari 2024 zijn pilots uitgevoerd door de horeca met softcups onder andere tijdens Koningsdag 2023, Breda Jazz 2023 en 11/11/2023.

  1. Hoe reflecteert het college op de pilots met de softcups? Is het college het met ons eens dat een lager percentage dan de wettelijke verplichting van 75% geen succes is? En dat de behaalde resultaten laten zien dat een veel hogere inzamelingsgraad die de komende jaren wettelijke geëist wordt met het huidige systeem niet realistisch is?
  2. In welke mate is het bekersysteem onafhankelijk geëvalueerd en (wanneer) kunt u deze uitkomsten met de raad toesturen?
  3. We zagen tijdens carnaval veel variatie tussen steden in de aanpak van het bekersysteem. Zo gebruikten Tilburg en Den Bosch de hardcups en had iedere stad weer haar eigen statiegeldsysteem. Ziet het college het belang om in de evaluatie ook de aanpak en resultaten van andere gemeenten mee te nemen?
  4. Vindt het college ook dat niet alleen de wettelijke normen, maar ook de ervaringen van de gebruiker en horeca belangrijk zijn om mee te nemen in het beoordelen van het succes van het bekersysteem? Vindt het college het daarbij ook van belang om te kijken naar de kosten voor de eindgebruiker?

Al sinds 2016 wordt er in Breda gesproken en overlegd over een geschikte evenementenbeker 7 . In een aangenomen motie van GroenLinks en PvdA ‘Duurzame bekers tijdens evenementen’ 8 roept de raad op om de uitkomsten van de pilots met recyclebare softcups te delen met de raad en wanneer de pilots
niet slagen tijdig met de horecaondernemers de voorbereidingen te treffen om een alternatief systeem in te voeren dat voldoet aan de Europese regelgeving. Dat brengt de fracties tot de volgende vragen:

  1. Ondertussen is (onder meer vanuit andere steden) al ruime ervaring opgedaan met goed werkende systemen. Bent u bereid om - mede in navolging van de eerdere discussies en aangenomen motie - samen met de horeca te gaan werken naar een alternatief, werkend systeem zoals een ander statiegeldsysteem en/of hardcups?
  2. Hoe kijkt het college naar de mogelijkheid om sturing te geven door opnemen van kaders in de APV, waaronder over type beker en statiegeldsysteem, zoals in andere steden zoals Leiden?