Huis­vesten status­houders


Indiendatum: 13 sep. 2022

Vraag 1.
Ziet het college ook dat zij verzaakt heeft haar verantwoordelijkheid te nemen in het huisvesten van statushouders? Zo ja, wat maakt dat u deze situatie heeft laten ontstaan? Zo nee, kunt u uitleggen hoe u meent wel u verantwoordelijkheid te hebben gedragen?

Vraag 2.
Hoe gaat Breda ervoor zorgen dat de taakstelling ingelopen wordt en voor de rest van dit jaar, binnen dit jaar, gehaald wordt?

Vraag 3 en 4.
Ziet het college ook de relatie tussen de afname van sociale huurwoningen door deze niet te bouwen, en het niet voldoen aan de taakstelling huisvesten statushouders? Hoe gaat ze op tijd zorgen voor voldoende zelfstandige huurwoningen voor statushouders? In Breda staan heel mensen op de wachtlijst voor een woning bij klik voor wonen, ook zij ondervinden de gevolgen van de afname van sociale huurwoningen in Breda. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de wachttijd voor mensen bij Klik-Voor-Wonen niet verder stijgt?

Vraag 5.
Is het plan dat u vandaag in BNdeStem presenteert niet ruimschoots te laat? En hoeveel nieuwe woningen zitten er in dat plan die niet al de afgelopen jaren op papier zijn gebouwd en meegeteld?

Vraag 6.
Biedt dit plan een structurele oplossing voor het chronisch tekort aan sociale en betaalbare woningen in Breda? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7.
Ziet het college dat nu thuiswonende volwassen kinderen en gescheiden ouders tegenover statushouders komen te staan door de door het college gecreëerde schaarsheid aan betaalbare woningen? Zo ja, op welke manier gaat het college ervoor zorgen dat deze spanningen niet escaleren de komende periode?

Indiendatum: 13 sep. 2022
Antwoorddatum: 7 okt. 2022

Antwoord 1.
De taakstelling voor de huisvesting van statushouders nemen we in gezamenlijke verantwoordelijkheid met de woningcorporaties op. Breda vindt het als gastvrije en inclusieve stad belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk een plek vinden, kunnen starten met inburgering en bouwen aan hun nieuwe leven in Breda. Door verschillende factoren, zoals het tekort aan sociale woningen, vertragingen in processen bij het COA en achterstanden bij de IND wordt de komst van statushouders naar onze gemeente belemmerd. Samen met de corporaties werken we aan een plan hoe we de huisvesting van statushouders en de achterstand die is ontstaan in de taakstelling kunnen oplossen. Onder meer met de bouw van meer sociale huurwoningen, de bouw van tijdelijke woningen en de inzet van ’t Koetshuis nemen we hierin onze verantwoordelijkheid. Voor meer informatie verwijzen we u naar de ‘raadsinformatiebrief taakstelling statushouders’ van 21 september jl., de raadsbrief ‘tijdelijke woningen’ van 22 september jl. en het raadsvoorstel voor de flexibele opvang van De Koepel van 29 september jl.

Antwoord 2.
Het eerste deel van de taakstelling van 2022 was op peildatum 1 augustus 2022 gehaald. Door de redenen genoemd bij antwoord 1, was dit geen gemakkelijke opgave. De achterstand en resterende taakstelling voor 2022 stelt ons, met de huidige huizenmarkt, opnieuw voor een grote uitdaging.

We zijn in gesprek met de woningcorporaties om op korte termijn meer vrijkomende woningen toe te wijzen aan statushouders; uiteraard in een goede balans met de overige doelgroepen en met aandacht voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Daarnaast maken we met de corporaties afspraken om te komen tot een snellere match bij de toewijzing van vrijkomende woningen en zijn we met gemeenten in het district in gesprek om gezamenlijk aan de districtelijke opgave voor huisvesting van (Oekraïense) vluchtelingen, asielzoekers (waaronder AMV’ers) en statushouders te voldoen.

Antwoord 3 en 4.
Er is geen sprake van een afname van het aantal sociale huurwoningen van de corporaties in Breda in de afgelopen jaren. Wel is de groei van deze voorraad te beperkt geweest om in de groeiende behoefte aan huisvesting te voorzien en is de bouw door de drie Bredase woningcorporaties achtergebleven ten opzichte van de gemaakte prestatieafspraken. Dit blijkt onder meer uit de inschrijftijd en zoektijd van woningzoekenden en het toenemend aantal reacties per woning. De komende jaren neemt de bouw van sociale huurwoningen door de corporaties toe, voor de periode 2022-2023 is de bouw van 271 woningen voorzien.

Om te zorgen voor voldoende doorstroming op de woningmarkt ligt onze focus op de realisatie van meer woningen voor alle doelgroepen. We zetten in op de daadwerkelijke bouw van woningen in bestaande harde plannen. Het doel is deze bestuursperiode 6.000 nieuwe woningen naar harde plannen te brengen, waarvan 30% sociale huur. Ook staan we voor de opgave van de bouw van in totaal 750 tijdelijke woningen, inclusief de twee lopende projecten met circa 150 tijdelijke woningen aan de Frankenthalerstraat en Kadijkje. Er moeten dus nog 600 extra tijdelijke woningen worden gebouwd. Hiervan is minstens 1/3 bestemd voor statushouders. We doorlopen haalbaarheidsstudies naar de bouw van 500 tijdelijke woningen op 3 locaties, zoals vorige week in een brief aan uw raad is gecommuniceerd. Doel hierbij is start bouw 2023 en oplevering van de woningen uiterlijk 2024. We blijven op zoek naar extra locaties om de resterende opgave te kunnen realiseren.

De aankondiging van onze flexibele opvanglocatie bij de Koepel biedt mogelijkheden voor de huisvesting van statushouders. Dit, in combinatie met (regionale) tussenvoorzieningen en andere afspraken in district De Baronie, draagt bij aan het realiseren van onze taakstelling. In de tussentijd zetten we ons maximaal in voor het realiseren van voldoende tijdelijke en permante sociale huurwoningen, zodat zij door kunnen stromen. Hiermee krijgen ook andere woningzoekenden meer mogelijkheden op de woningmarkt. Voor een verruiming van de goedkope voorraad wordt met de corporaties ook gekeken naar woningsplitsing en woningdeling.

Antwoord 5.
We staan in Breda voor een grote opgave en kijken niet weg voor onze verantwoordelijkheid. We pakken daarom onze rol en werken samen met partners in de stad en andere gemeenten in het district aan duurzame oplossingen voor de huisvestingsopgaven. Zoals aan u gecommuniceerd in het motie- en toezeggingenoverzicht gaat de teller voor de woningbouwopgave op 0, zodat woningen niet dubbel worden meegeteld. Hiermee komen we tegemoet aan de eerder aangenomen motie ‘teller op nul’ van de fractie van de SP.

Antwoord 6.
We beseffen dat ons veel te doen staat ten aanzien van de woningmarkt. Met een gezamenlijke aanpak met de regio en woningcorporaties willen we uit de crisis komen en werken aan structurele oplossingen voor de grote behoefte aan betaalbare woningen voor verschillende doelgroepen.

Antwoord 7.
We onderschrijven de door u genoemde urgentie om meer betaalbare woningen te realiseren volledig. Ook delen we uw zorg dat de druk op de woningmarkt tot spanning bij Bredanaars kan leiden. Daarom is onze aanpak erop gericht om de druk op de woningmarkt voor alle doelgroepen te verlichten. In het bestuursakkoord is afgesproken dat we gaan voor 30% sociale huur, 40% middelduur en 30% vrije sector. Bij de realisatie van tijdelijke woningen zetten we in op een combinatie van doelgroepen en het creëren van een gemengd woonmilieu. Ook zetten we bij onze aanpak van de opvang en huisvestingopgaven in Breda in op spreiding van nieuwe bewoners over de hele stad, omdat we geloven dat dit bijdraagt aan de leefbaarheid en het dichter tot elkaar brengen van verschillende doelgroepen in de samenleving.

Interessant voor jou

Kap bomen op de ligweide aan de Asterdplas

Lees verder

Rapen van voedsel uit de natuur

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer