Festivals in de natuur en in het broed­seizoen


Indiendatum: 12 mei 2022

De lente zorgt voor hormonale oprispingen bij mens én dier. De vogels en vele andere dieren sloven zich tot het uiterste uit om een partner te vinden waar ze een volgende generatie mee op de wereld willen zetten. Diezelfde dieren zijn extreem druk met het bouwen van nesten om het kroost in groot te brengen. Een essentiële periode voor behoud van biodiversiteit, het leven in onze stad en de balans in onze ecosystemen. Begrijpelijk tot zover.

Sommige mensen willen in diezelfde lente festivals om hun eigen brede scala aan behoeften na een donkere winter weer eens bevredigd te zien. Ook begrijpelijk tot zover.

Waar het voor de Partij voor de Dieren Breda volstrekt onbegrijpelijk wordt, is waar het blijkbaar per sé noodzakelijk is om zo een festival in de natuur te organiseren. Wat voegt dat toe? Zeker in de kwetsbare periode van de lente een luidruchtig festival dat niets met de natuur van doen heeft organiseren op een plek waar dieren op hun kwetsbaarst zijn, vinden wij onbegrijpelijk.

Een pijnlijk voorbeeld is het festival Ploegendienst dat op 2 en 3 juli 2022 door uw college is vergund en gepland staat, midden in de natuur en ook nog in het broedseizoen dus midden tussen de kwetsbare broedende vogels en andere dieren. Daar komt bij dat 10 dagen voor het festival al mag worden opgebouwd, hetgeen nog meer verstoring in het broedseizoen brengt. Dat is wettelijk niet toegestaan.

  1. Welke festivals zijn op dit moment vergund of verzocht te vergunnen in Breda in de periode tussen de dagtekening van deze vragen en 31 juli 2022 bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren?
  2. Welke festivals zijn op dit moment vergund of verzocht te vergunnen in Breda in de periode tussen de dagtekening van deze vragen en 31 juli 2022 bij/in de directe omgeving van andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn (bijvoorbeeld maar niet beperkt tot de Asterdplas)?
  3. Op welke wijze zijn broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren - buiten de fictieve richtlijn in de nota Evenementenbeleid Breda - meegewogen in het besluit om festivals bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn toe te staan?
  4. Welke juridische middelen heeft de gemeente om festivals bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn in het broedseizoen te verbieden?
  5. Is er door of in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan hoeveel en welke vogels er in het broedseizoen bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren broeden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek en wat was de methodiek?
  6. Is er door of in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan hoeveel en welke andere dieren er bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren leven en wat de effecten van een festival op die dieren is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek en wat was de methodiek?
  7. Is er in het onder 5 en 6 bedoelde onderzoek ook onderzoek gedaan naar/rekening gehouden met de gevolgen van licht- en geluidsoverlast rondom het festival en in welke straal? Zo nee, waarom niet?
  8. Waarom is niet voor een andere locatie voor het Ploegendienst festival gekozen, een locatie waar geen broedende vogels en andere kwetsbare dieren in de nabijheid zijn?
  9. Wat is het effect op de natuur in en rond de Galderse meren van achtergebleven drugs, bier, plastic en andere menselijke vervuiling?
  10. Is het college bereid om in de toekomst festivals bij/in de directe omgeving van de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn helemaal te verplaatsen naar daarvoor geschikte stadse locaties zoals bijvoorbeeld Breepark, het NAC Stadion of het Chasséveld?

Indiendatum: 12 mei 2022
Antwoorddatum: 1 jun. 2022

Vraag 1.
Welke festivals zijn op dit moment vergund of verzocht te vergunnen in Breda in de periode tussen de dagtekening van deze vragen en 31 juli 2022 bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren? Antwoord 1. Het betreft hier het festival Ploegendienst dat zal plaatsvinden op op 2 en 3 juli 2022.

Vraag 2.
Welke festivals zijn op dit moment vergund of verzocht te vergunnen in Breda in de periode tussen de dagtekening van deze vragen en 31 juli 2022 bij/in de directe omgeving van andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn (bijvoorbeeld maar niet beperkt tot de Asterdplas)?

Antwoord 2.
Geen

Vraag 3.
Op welke wijze zijn broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren - buiten de fictieve richtlijn in de nota Evenementenbeleid Breda - meegewogen in het besluit om festivals bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn toe te staan?

Antwoord 3.
Evenementen in de door u benoemde gebieden moeten in overeenstemming zijn met de Wet Natuurbescherming. Voor deze evenementen moet een omgevingsvergunning worden verleend. Toetsing aan de Wet natuurbeheer (en het in overeenstemming daarmee zijn) is hier onderdeel van. Daarnaast is voor locaties in het buitengebied een maximum aantal evenementdagen per jaar opgenomen in de door uw raad vastgestelde Nota Evenementenbeleid Breda 2020.

Vraag 4.
Welke juridische middelen heeft de gemeente om festivals bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels en/of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn in het broedseizoen te verbieden?

Antwoord 4.
Indien een evenement in strijd met de Wet natuurbescherming handelt of niet kan voldoen aan de voorschriften en beperkingen op grond van deze wet wordt de omgevingsvergunning geweigerd en kan het evenement niet plaatsvinden.

Vraag 5.
Is er door of in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan hoeveel en welke vogels er in het broedseizoen bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren broeden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek en wat was de methodiek?

Antwoord 5.
Door de gemeente is een onderzoek verricht naar de aldaar voorkomende vogelsoorten. Dit is een zogenoemd jaarrond onderzoek geweest. Mede op basis van dit onderzoek is het 'plaatselijk broedseizoen’ bepaald.

Vraag 6.
Is er door of in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan hoeveel en welke andere dieren er bij/in (de directe omgeving van) de Galderse meren leven en wat de effecten van een festival op die dieren is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek en wat was de methodiek?

Antwoord 6.
De gemeente Breda heeft hiernaar zelf geen onderzoek verricht. Echter organisatoren die op deze plek iets willen organiseren zijn verplicht een ecologische Quickscan uit te voeren naar de aanwezige flora en fauna welke onder de bescherming van de Wet natuurbeheer en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening vallen. Hierin moet worden aangetoond dat het evenement niet strijdig is met de Wet natuurbescherming. Conform deze verplichting is ook door de organisator van Ploegendienst ten behoeve van de afgelopen edities aan de Galderse Meren jaarlijks een ecologische Quickscan verricht. Deze onderzoeken werden/worden uitgevoerd door bureau Regelink, ecologie & landschap. De algemene conclusie is dat het festival, mede door het treffen van specifieke maatregelen, geen negatieve effecten op de flora en fauna heeft.

Vraag 7.
Is er in het onder 5 en 6 bedoelde onderzoek ook onderzoek gedaan naar/rekening gehouden met de gevolgen van licht- en geluidsoverlast rondom het festival en in welke straal? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 7.
Ja. Op basis van bovengenoemde Quickscan is maatwerk toegepast en zijn maatregelen opgelegd en opgevolgd. Ten aanzien van lichtoverlast wordt aangegeven dat er roodfilters worden geplaatst bij de verlichting en dat licht niet gericht mag zijn op bepaalde bosschages. Ten aanzien van geluid is door de organisator onderzoek verricht. Hieruit blijkt dat het geluid op de oostelijk gelegen bossen en bosschages circa 40 a 45 dB(A) bedraagt. Dit is minder dan het geluid van de naastgelegen snelweg A58.

Vraag 8.
Waarom is niet voor een andere locatie voor het Ploegendienst festival gekozen, een locatie waar geen broedende vogels en andere kwetsbare dieren in de nabijheid zijn?

Antwoord 8.
Door de gemeenteraad is in de Nota Evenementenbeleid 2020 een maximumaantal luidruchtige evenementdagen vastgesteld per locatie in het buitengebied. Indien dit aantal niet wordt overschreden én een evenement niet strijdig is met de Wet Natuurbescherming, is er geen reden om naar een andere locatie uit te wijken.

Vraag 9.
Wat is het effect op de natuur in en rond de Galderse meren van achtergebleven drugs, bier, plastic en andere menselijke vervuiling?

Antwoord 9.
Indien er een evenement georganiseerd wordt, vindt altijd een voor- en naschouw plaats met gemeente en organisator. De organisator is verplicht het terrein schoon op te leveren. Daarnaast moet opgemerkt worden dat de Galderse Meren als recreatieplas structureel zeer intensief wordt gebruik buiten de twee evenementdagen die er jaarlijks beschikbaar zijn. De organisatie van het festival Ploegendienst ontwikkelt veel duurzame initiatieven ontwikkelt die hierin behulpzaam zijn.

Vraag 10.
Is het college bereid om in de toekomst festivals bij/in de directe omgeving van de Galderse meren of andere gebieden waar broedende vogels of andere kwetsbare dieren te verwachten zijn helemaal te verplaatsen naar daarvoor geschikte stadse locaties zoals bijvoorbeeld Breepark, het NAC Stadion of het Chasséveld?

Antwoord 10.
Indien een evenement niet strijdig is met de Wet Natuurbescherming en/of het gestelde maximum aantal dagen op de betreffende locatie, ziet het college hiertoe geen reden.