Bestem­mingsplan Prin­senbeek


Indiendatum: 12 apr. 2022

  1. Hoeveel bomen en andere groen verdwijnt er als gevolg van dit plan? Hoeveel van dit verlies wordt op welke wijze gecompenseerd?
  2. Hoeveel vierkante meter openbaar groen wordt er per woning opgeleverd?
  3. Wat is het type openbaar groen dat wordt opgeleverd/wat voor soort groen hebben we het over?
  4. Zijn de te realiseren woningen energieneutraal of positief? Zo nee hoeveel energie verbruiken ze?
  5. Wat is er nodig de woningen helemaal energieneutraal te maken?
  6. Komen er geen betaalbare woningen/sociale of middenduur woningen in dit project? Als dat niet het geval is, wat is daarvoor de overweging/hoe past dat binnen het beleid?
  7. Blijkens zienswijze 3, waarop een oudere luchtfoto te zien is, zijn er dus al behoorlijk wat bomen gesneuveld voor dit plan; waarom is dat niet in het concept raadsbesluit naar voren gekomen?
  8. Worden de bomen als bedoeld in vraag 7 gecompenseerd en zo ja hoe?

Indiendatum: 12 apr. 2022
Antwoorddatum: 14 apr. 2022

  1. De locatie betreft een oude woonboerderij met achtergelegen gebied waar vijf tot tien kleinere en grotere bomen hebben gestaan. Rondom de woning zelf bevonden zich vijf bomen. Het overig aanwezige groen betrof verwilderde weide.

    Van de bomen binnen het plangebied stonden er twee op de gemeentelijke bomenkaart, waarvoor een vergunningplicht gold om deze te mogen kappen. Van deze twee bomen is er tijdens een storm afgelopen februari één omgewaaid. De andere vergunningplichtige boom heeft een matige toekomstverwachting, waarbij uitval binnen tien jaar verwacht kan worden, blijkt uit een bomeneffectanalyse die in 2019 is uitgevoerd. Beide vergunningplichtige bomen worden in het plan gecompenseerd door twee nieuwe bomen van de 1e grootte op het achterterrein bij de patiowoningen. Daarnaast worden binnen het plangebied naar het ontwerp van een landschapsarchitect acht nieuwe bomen en diverse heesters geplant en zijn de toegangsweg en perceelsgrenzen omgeven met beukenhagen. Ook krijgen de nieuwe woningen sedumdaken.
  2. In overleg met de omgeving wordt het binnenterrein eigendom van de Vereniging van Eigenaren. De patiowoningen krijgen een tuin van ongeveer 100m2 met 120-140 m2 aan groen dak. De appartementen krijgen samen een tuin van ongeveer 320 m2 met 150m2 aan groen dak. Met het gemeenschappelijk groen op het binnenterrein erbij heeft het hele plan ongeveer 1700m2 aan groen.
  3. Op het binnenterrein worden heesters, tien bomen en ander groen geplant. Op de daken van de woningen wordt een sedumdak toegepast.
  4. De woningen zijn niet geheel energieneutraal. Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag is het zinvol om ook eerst een referentie met de oude situatie te maken.

    De oude woonboerderij was niet geïsoleerd en verbruikte daardoor dus ook veel energie (gas). In 2018/2019 is de woning voor het laatst verhuurd geweest. Onderstaand is het energieverbruik weergegeven.

    Verbruik cijfers 2018/2019
    Gas: 6.500 m3 per jaar
    Elektra: 4.000 kWh per jaar

    Om dit met de nieuwe woningen te kunnen vergelijken dient het verbruik omgerekend te worden naar Mega Joule (MJ):
    Gas: 35,17 MJ x 6.500 m3 = 228.605 MJ
    Elektra: 3,6 MJ x 4.000 kWh = 14.400 MJ
    Het totale energieverbruik van de oude woning was 243.005 MJ per jaar.

    De oude woonboerderij wordt nu vervangen door negen woningen die niet op het gasnet aangesloten worden. Daarnaast zijn ze aangesloten op warmtepompsystemen en worden ze goed geïsoleerd. Het energieverbruik van de nieuwe woningen
    De 4 appartementen tezamen: 75.000 MJ
    De 5 patiowoningen tezamen: 150.000 MJ

    Het totale energieverbruik van de negen nieuwe woningen is 225.000 MJ per jaar wat minder is dan de oude boerderij.
  5. Als extra maatregel kunnen er meer zonnepanelen geplaatst worden. In het plan is voor sedumdaken gekozen om conform Breda Stad in een Park/Groenkompas veel groen te creëren. Voor de patiowoningen zijn er op de carports zonnepanelen voorzien.
  6. In het plan zijn twee middendure woningen laag (< € 225.000, Lef & Liefde) voorzien. Dit betreft de twee bovenwoningen van de appartementen.
  7. Behalve de twee bomen op de bomenkaart was er geen kapvergunningsplicht. De ontwikkelaar heeft als eigenaar van de grond het vergunningsvrije groen reeds verwijderd.
  8. Het niet kapvergunningsplichtige groen behoeft geen compensatie vanuit de geldende regels. Niet vergunningsplichtig groen op privégrond mag zonder compensatie gekapt worden. Er vindt echter wel degelijk groencompensatie plaats, zie hiervoor het antwoord op vraag 1.