Afvoeren en vergassen kippen Park Valkenberg
Indiendatum: 10 jan. 2023
Op 9 januari werden wij door een ongeruste inwoner van Breda gebeld. Er zouden kippen uit Park Valkenberg afgevoerd worden, deze zouden later vergast worden. Later die dag besteedde ook BN DeStem aandacht aan de afvoering van de dieren1 een dag erna heeft ook Breda Vandaag hier een artikel over geschreven2
Wij betreuren dit soort praktijken en hebben een aantal vragen over deze meest recente ruimactie.
- Zit er een beleidsoverweging achter het weghalen van deze dieren? Wanneer zijn er “te veel” kippen in het Park Valkenberg? Op basis van welke (objectieve) criteria wordt dit besloten?
- Deze keer vond de uitvoering plaats door Duke Faunabeheer. Is dit de standaard gecontracteerde partij voor dit soort acties? Op basis van welke criteria is voor deze partij gekozen? Op welke manier is diervriendelijkheid en dierenwelzijn hierin meegewogen?
- In het artikel van BN DeStem benoemd Duke Faunabeheer dat zij de ganzen die zij standaard vangen vergassen. Welk lot staat de kippen te wachten? Wanneer de kippen ook gedood worden, waarom kiest het college ervoor om deze kippen te doden? Wanneer de kippen niet gedood worden, kunt u aangeven waar deze terechtkomen en hoe u dit verifieert?
- Kan het college diervriendelijkere methoden bedenken voor het voorkomen van (door sommige mensen ervaren) “overlast” dat deze dieren veroorzaken door simpelweg te bestaan? In welke mate heeft het college zich hierin verdiept? Welke afwegingen zijn hier eerder over gemaakt? Op welke manier is het voorkomen van de groei van de populatie hierin afgewogen ten opzichte van het nu doden van de dieren? Is het college bereid om in gesprek te gaan met de PvdD Breda over diervriendelijkere manieren van populatiebeheersing?
- In het Bestuursakkoord wordt de intrinsieke waarde van het dier erkend. Op welke manier heeft de intrinsieke waarde van het dier een plaats bij deze afvoering en eventuele vergassing? Ook hebben wij vragen over hoe het college preventief aan de slag gaat om de deportatie van dieren uit Park Valkenberg te voorkomen.
- Weet het college waar deze dieren vandaan komen en welke mensen met welke redenen dieren (konijnen/kippen) in het Park Valkenberg achterlaten?
- Welke verantwoordelijkheid draagt de gemeente voor het welzijn van de dieren die in het park leven?
- Welk actief beleid wordt er gevoerd voor het voorkomen van dierdumpingen in het Park Valkenberg en elders in Gemeente Breda? Wanneer dit beleid bestaat, heeft u de indruk dat dit beleid succesvol is? Kunt u onderbouwen hoe u tot deze conclusie komt?
- Wanneer er geen actief beleid is tegen het dumpen van dieren, bent u bereid om met PvdD Breda in gesprek te gaan om dergelijk beleid op te stellen?
- Pasen staat bekend als een feestdag waarbij er vaak kuikens worden gekocht voor kinderen waarna deze gedumpt worden wanneer ze opgroeien tot volwassen kippen. Wat doet het college eraan om te voorkomen dat er dieren (kippen) na Pasen gedumpt worden in Park Valkenberg om vervolgens opgejaagd en vergast te worden door een bedrijf?
2 Bijna alle kippen uit het Valkenberg zijn gevangen, en worden waarschijnlijk gedood (BredaVandaag)
Indiendatum:
10 jan. 2023
Antwoorddatum: 26 jan. 2023
Naar aanleiding van de door u gestelde vragen ex art.9 RvO inzake bovenvermeld onderwerp delen wij u het volgende mede.
Vraag 1.
Zit er een beleidsoverweging achter het weghalen van deze dieren? Wanneer zijn er “te veel” kippen in het Park Valkenberg? Op basis van welke (objectieve) criteria wordt dit besloten?
Antwoord 1.
In Park Valkenberg lopen ongeveer honderd kippen. De Gemeente Breda is geen eigenaar van deze kippen. De hobbydieren worden in het park gedumpt door particulieren. We krijgen geregeld meldingen van overlast en aanrijdingen met de kippen. Daarnaast hebben we een signaal van de NVWA ontvangen om de kippen te verwijderen in verband met de landelijke ophokplicht voor pluimvee die van kracht is door de vogelgriep. In het verleden zijn diverse vangacties uitgevoerd voor het verwijderen van de hobbydieren uit het stadspark. Dit deden we regelmatig om de populatie nog enigszins beheersbaar te houden.
Vraag 2.
Deze keer vond de uitvoering plaats door Duke Faunabeheer. Is dit de standaard gecontracteerde partij voor dit soort acties? Op basis van welke criteria is voor deze partij gekozen? Op welke manier is diervriendelijkheid en dierenwelzijn hierin meegewogen?
Antwoord 2.
Voorheen werd er bijna jaarlijks een vangactie opgezet, waarbij de kippen werden gevangen door medewerkers van de Gemeente Breda. De gevangen dieren werden ondergebracht bij een lokale pluimveehandelaar die de kippen opnieuw kon plaatsen. Dit jaar heeft gemeente Breda conform haar aanbestedingsbeleid via enkelvoudig onderhandse aanbesteding het bedrijf Duke Faunabeheer ingeschakeld. Er is specifiek voor dit bedrijf gekozen omdat het bedrijf landelijk bekend staat om hun expertise op het gebied van het vangen van kippen zonder al te veel stress bij de dieren te veroorzaken.
Vraag 3.
In het artikel van BN DeStem benoemd Duke Faunabeheer dat zij de ganzen die zij standaard vangen vergassen. Welk lot staat de kippen te wachten? Wanneer de kippen ook gedood worden, waarom kiest het college ervoor om deze kippen te doden? Wanneer de kippen niet gedood worden, kunt u aangeven waar deze terechtkomen en hoe u dit verifieert?
Antwoord 3.
Afgesproken is dat de kippen worden meegenomen door het bedrijf dat de vangactie uitvoert. Er zijn geen afspraken gemaakt wat er vervolgens met de kippen zal gebeuren, omdat de vangactie dit jaar mede wordt uitgevoerd in het kader van voorkoming van de vogelgriep. Het bedrijf heeft aangegeven dat er geprobeerd is dieren te herplaatsen en dat dit niet gelukt is voor alle kippen. Om die reden zijn de meeste dieren gedood.
Vraag 4.
Kan het college diervriendelijkere methoden bedenken voor het voorkomen van (door sommige mensen ervaren) “overlast” dat deze dieren veroorzaken door simpelweg te bestaan? In welke mate heeft het college zich hierin verdiept? Welke afwegingen zijn hier eerder over gemaakt? Op welke manier is het voorkomen van de groei van de populatie hierin afgewogen ten opzichte van het nu doden van de dieren? Is het college bereid om in gesprek te gaan met de PvdD Breda over diervriendelijkere manieren van populatiebeheersing?
Antwoord 4.
Om de overlast te beperken, maar ook om het welzijn van de dieren te waarborgen heeft de gemeente Breda in het verleden de populatiegrootte beperkt door afvang in combinatie met herplaatsing via een lokale pluimveehandelaar. Wij zijn van plan dit bij toekomstige vangacties weer op deze manier aan te pakken mits er geen sprake is van de aanwezigheid van vogelgriep of andere zaken die herplaatsing in de weg kunnen staan. Wij staan open voor adviezen over het beheersen van de kippen populatie.
Vraag 5.
In het Bestuursakkoord wordt de intrinsieke waarde van het dier erkend. Op welke manier heeft de intrinsieke waarde van het dier een plaats bij deze afvoering en eventuele vergassing?
Antwoord 5.
De Gemeente Breda heeft zich ook te houden aan wet- en regelgeving die geldt in het kader van dierziekten, in dit specifieke geval de ophokplicht voor pluimvee. Dit kan op gespannen voet staan met de intrinsieke waarde van het individuele dier. Echter in de belangenafweging wordt dan belangrijker geacht om de verspreiding van ziekten tegen te gaan en andere vogels, die ook een intrinsieke waarde hebben, te beschermen tegen besmetting. Hiermee wordt getracht verdere slachtoffers en/of ruimingen te voorkomen. Daarnaast proberen we op deze manier de kippenpopulatie te beheersen,
Vraag 6.
Weet het college waar deze dieren vandaan komen en welke mensen met welke redenen dieren (konijnen/kippen) in het Park Valkenberg achterlaten?
Antwoord 6.
De dieren worden al jaren door particulieren gedumpt in het park Valkenberg. Wat de precieze reden hiervoor is, weten we niet.
Vraag 7.
Welke verantwoordelijkheid draagt de gemeente voor het welzijn van de dieren die in het park leven?
Antwoord 7.
De Gemeente Breda is geen eigenaar van de dieren. De Gemeente Breda kan de zorg van al deze kippen niet op zich nemen, omdat het park hier niet op is ingericht, er geen capaciteit en faciliteiten zijn en het gebruik van het park het niet toelaat. Zodra dieren worden gedumpt in het park worden zij beschouwd als ‘in het wild levende hobbydieren’. Dan vallen de dieren onder de zogenoemde Zorgplicht vanuit de Wet Natuurbescherming. De dieren mogen daarmee niet blootgesteld worden aan nadelige zaken.
Vraag 8.
Welk actief beleid wordt er gevoerd voor het voorkomen van dierdumpingen in het Park Valkenberg en elders in gemeente Breda? Wanneer dit beleid bestaat, heeft u de indruk dat dit beleid succesvol is? Kunt u onderbouwen hoe u tot deze conclusie komt? Antwoord 8. Er is geen beleid ter voorkoming van dumpingen. Binnen de dit jaar op te stellen dierenwelzijnsnota zal worden bezien of en zo ja hoe dit vorm kan worden gegeven. Uiteraard wordt de raad hierbij betrokken.
Vraag 9.
Wanneer er geen actief beleid is tegen het dumpen van dieren, bent u bereid om met PvdD Breda in gesprek te gaan om dergelijk beleid op te stellen?
Antwoord 9.
Zie vraag 8
Vraag 10.
Pasen staat bekend als een feestdag waarbij er vaak kuikens worden gekocht voor kinderen waarna deze gedumpt worden wanneer ze opgroeien tot volwassen kippen. Wat doet het college eraan om te voorkomen dat er dieren (kippen) na Pasen gedumpt worden in Park Valkenberg om vervolgens opgejaagd en vergast te worden door een bedrijf?
Antwoord 10.
We hebben niet de indruk dat er na Pasen meer kippen gedumpt worden in het park. Dat neemt niet weg dat we bereid zijn te kijken naar mogelijkheden om rond deze tijd voorlichting te geven over de zorg en ruimte die hobbydieren zoals kippen nodig hebben. Dit gebeurt ook op landelijk niveau al.
Interessant voor jou
Dierenwelzijnsnota
Lees verderInformeren van burgers over slavernijverleden via de Nassaudag
Lees verder