Plant-aardige doelen
Amendement bij de gezondheidsvisie
We stellen vast dat:
Breda minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten wil consumeren, zoals ook beschreven in haar conceptgezondheidsvisie;
Breda onderdeel uitmaakt van de Regio Deal die “Maakt Plantaardig, Kiest Plantaardig en Zorgt voor een Gezonde omgeving” als uitgangspunten heeft;
in de conceptgezondheidsvisie geen concrete doelen zijn opgenomen aangaande de ambitie om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
We hebben erover nagedacht en houden er rekening mee dat:
in een goede gezondheidsvisie normaliter op hoofdlijnen hoofddoelen beschreven staan;
de eiwittransitie zowel direct als indirect goed is voor de gezondheid van Bredase inwoners:
Klimaatverandering is de grootste bedreiging van de volksgezondheid van de 21e eeuw en plantaardig eten die klimaatverandering remt;
kwetsbare groepen, zowel monidaal als lokaal, het meeste de dupe zijn van gevolgen van klimaatverandering o.a. op het gebied van gezondheid en plantaardig eten die klimaatverandering remt;
plantaardig eten bijdraagt aan het verminderen van de risico’s op o.a. kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas;
de veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
luchtverontreiniging door de veehouderij schadelijk is voor de volksgezondheid, in het bijzonder voor kwetsbaren zoals mensen met chronische (luchtweg)ziektes;
uit de veehouderij afkomstige en andere infectieziekten die van dier tot mens gaan (zoönosen), zoals COVID-19, de ziekte van Lyme, Q-koorts en vogelgriep, een groot risico zijn voor de volksgezondheid;
het overschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitten bijdraagt aan de biodiversiteit, die op haar beurt - aldus ook erkend in onze omgevingsvisie - de kans op ziekten als astma, ziekte van Crohn en allergieën verkleint.
We vinden dat:
er in de gezondheidsvisie expliciet aandacht moet zijn voor de wijze waarop we gezondheid, direct en indirect, willen bevorderen;
we in de gezondheidsvisie een duidelijk doel beschreven moeten hebben hiervoor.
We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:
Het voorstel als volgt aan te passen op bladzijde 30, eerste alinea (nieuwe tekst onderstreept):
Na de zin “We volgen de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum: we streven naar dat de voedselomgeving in Breda opschuift naar meer plantaardig en minder dierlijk eten.” toe te voegen: “We streven ernaar om van de verhouding 60-40% dierlijke-plantaardige eiwitten in 2030 minimaal een verhouding van 40-60% te hebben. We erkennen hiermee niet alleen het belang van de eiwittransitie voor directe gevolgen voor onze gezondheid, maar ook indirecte gevolgen voor onze gezondheid. ”
Dit hebben we besloten in de openbare vergadering van 12-9-2024.
Status
Verworpen
Voor
Partij voor de Dieren, D66
Tegen
Breda Beslist, 50Plus, VVD, CDA, PVDA, SP, FVD, LPF, GroenLinksWij staan voor:
Lees onze andere moties
Stigmatisering is niet productief
Lees verderGifvrij is de norm
Lees verder