Plant-aardige doelen


Amen­dement bij de gezond­heids­visie

12 september 2024

We stellen vast dat:

  1. Breda minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten wil consumeren, zoals ook beschreven in haar conceptgezondheidsvisie;

  2. Breda onderdeel uitmaakt van de Regio Deal die “Maakt Plantaardig, Kiest Plantaardig en Zorgt voor een Gezonde omgeving” als uitgangspunten heeft;

  3. in de conceptgezondheidsvisie geen concrete doelen zijn opgenomen aangaande de ambitie om de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.

We hebben erover nagedacht en houden er rekening mee dat:

  1. in een goede gezondheidsvisie normaliter op hoofdlijnen hoofddoelen beschreven staan;

  2. de eiwittransitie zowel direct als indirect goed is voor de gezondheid van Bredase inwoners:

  • Klimaatverandering is de grootste bedreiging van de volksgezondheid van de 21e eeuw en plantaardig eten die klimaatverandering remt;

  • kwetsbare groepen, zowel monidaal als lokaal, het meeste de dupe zijn van gevolgen van klimaatverandering o.a. op het gebied van gezondheid en plantaardig eten die klimaatverandering remt;

  • plantaardig eten bijdraagt aan het verminderen van de risico’s op o.a. kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas;

  • de veehouderij verantwoordelijk is voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

  • luchtverontreiniging door de veehouderij schadelijk is voor de volksgezondheid, in het bijzonder voor kwetsbaren zoals mensen met chronische (luchtweg)ziektes;

  • uit de veehouderij afkomstige en andere infectieziekten die van dier tot mens gaan (zoönosen), zoals COVID-19, de ziekte van Lyme, Q-koorts en vogelgriep, een groot risico zijn voor de volksgezondheid;

  • het overschakelen van dierlijke naar plantaardige eiwitten bijdraagt aan de biodiversiteit, die op haar beurt - aldus ook erkend in onze omgevingsvisie - de kans op ziekten als astma, ziekte van Crohn en allergieën verkleint.

We vinden dat:

  1. er in de gezondheidsvisie expliciet aandacht moet zijn voor de wijze waarop we gezondheid, direct en indirect, willen bevorderen;

  2. we in de gezondheidsvisie een duidelijk doel beschreven moeten hebben hiervoor.

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen:

Het voorstel als volgt aan te passen op bladzijde 30, eerste alinea (nieuwe tekst onderstreept):

Na de zin “We volgen de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum: we streven naar dat de voedselomgeving in Breda opschuift naar meer plantaardig en minder dierlijk eten.” toe te voegen: “We streven ernaar om van de verhouding 60-40% dierlijke-plantaardige eiwitten in 2030 minimaal een verhouding van 40-60% te hebben. We erkennen hiermee niet alleen het belang van de eiwittransitie voor directe gevolgen voor onze gezondheid, maar ook indirecte gevolgen voor onze gezondheid.

Dit hebben we besloten in de openbare vergadering van 12-9-2024.


Status

Verworpen

Voor

Partij voor de Dieren, D66

Tegen

Breda Beslist, 50Plus, VVD, CDA, PVDA, SP, FVD, LPF, GroenLinks